Novou reštauráciou sa otváranie arcibiskupského paláca nekončí

14.02.2012 Trnava

Trnava 14. februára (TASR) – Gurmánske zážitky, stretnutia pri hudbe i diskusie ponúkne nová reštaurácia Gurmán, ktorú otvára Trnavská arcidiecéza v Arcibiskupskom paláci. V piatok 17. februára ju v zrekonštruovanej doterajšej jedálni požehná a slávnostne otvorí pre verejnosť trnavský arcibiskup Róbert Bezák.

Arcibiskupský palác v Trnave bol pôvodne postavený na ubytovanie šľachtických študentov bývalej Trnavskej univerzity. Od roku 1777, kedy univerzitu z rozhodnutia panovníčky Márie Terézie odsťahovali do Budína, slúžila budova katolíckej cirkvi. Počas socializmu boli priestory využívané ako kasáreň a zdevastované. V roku 1991 objekt vrátili Trnavskej arcidiecéze, ktorá urobila rekonštrukciu a presťahovala sem Arcibiskupský úrad.

\"Sprístupnenie priestorov, kde sa v minulosti stravovali šľachtici, je po vlaňajšom otvorení arcidiecéznej galérie ďalším krokom na ceste k otvoreniu sa Trnavskej arcidiecézy voči verejnosti a zdieľania duchovného i materiálneho bohatstva a krásy. Trnavský arcibiskup má záujem podeliť sa o priestory konviktu i priľahlého pozemku s Trnavčanmi i návštevníkmi mesta. Trnavská arcidiecéza v blízkej budúcnosti upraví a sprístupní i priestory dvora Arcibiskupského úradu,\" informovala hovorkyňa arcidiecézy Lucia Drábiková. Otvorenie Gurmána sa uskutoční po vernisáži liturgických odevov v galérii, vchod do paláca je z Ulice M.Sch. Trnavského. Reštaurácia začne fungovať pre návštevníkov od 20. februára, otvorená bude vždy od utorka do soboty od 11. do 22. hodiny, v pondelok od 11. do 14. hodiny, v nedeľu bude zatvorená.
 

Vyberte región

mark